Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /data03/virt40784/domeenid/www.yinyang.ee/htdocs/wp/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /data03/virt40784/domeenid/www.yinyang.ee/htdocs/wp/wp-includes/plugin.php on line 580
Suvel jahuta ja niisuta aga hoia seedimise tuli üleval! | Yin-Yang jooga

Yin ja Yang jooga eesmärgid on samad, ehkki mõningate erinevustega: Yin jooga töötab keha “peidetud poolega”, puudutades liigeseid, kõõluseid, sidekudesid, energiameridiaane, närve ja vereloome- ning hingamiselundeid.

Yang jooga praktika toetab läbi erinevate liikumiste keha tugisüsteemi ja lihaste stabiilsust ning pakub võimaluse märgata, kuidas peenem energia (hingamine, tähelepanu, tunnetus) kehas liigub, puudutades selle erinevaid osasid.

Black Dog Yoga

Suvel jahuta ja niisuta aga hoia seedimise tuli üleval!

Tekst: Pille Eikner

Nii kõlab taoistide moto suvisel ajal. See ei tähenda, et tuleks juua jääga jooke, süüa rohkelt jäätist või külma iseloomuga toortoitu. Vastupidi – külm blokeerib energia liikumise kehas ja maol kulub hulk aega ning energiat, et see uuesti kehatemperatuurini viia. Suvekuumuse jahutamine suure hulga külma toidu ja joogiga nõrgestab seedeorganite tööd. Palvus ja soojus nõrgendavad seedimise jõudu niigi, seetõttu soovitab hiina meditsiin süüa kergeltseedivat ja pigem niisutavat toitu, vältides palavat ja rasvast.

peenrasPorgand

 

Kuumade päevade retsept on lihtne: looge mõnus olemine varjus või jahedas, serveerige jahutavat värsket: salatilehed, spinat, seller, suvekõrvits, mungoad, kurgid, tomatid, puuvijadest arbuus, õunad, sidrun-laim, banaan, melon, marjad; tofu, hirss, amarant, kõik merevetikalised, lisage jookidesse jahutavat piparmünti ja kummelit ning vältige ülekuumenemist. Suviseks janukustutajaks sobivad lisaks veele mahlad, mis on hapud, jahedad ja kerged. Keha jahutamiseks on suvel kõige parem jook soe roheline tee. Rääkides alkoholist lisan, et jaheda iseloomuga on õlu ja valge vein, punane vein on olemuselt soe.

Jassu ja kamaMammud

Hiina meditsiini järgi jaguneb toit selle toime ja iseloomu järgi külmaks (yin iseloomuga), neutraalseteks ning kuumaks (yang iseloomuga). Muidugi mitte temperatuurilt, vaid olemuselt! Sama on inimestega – kuumus ehk tuld-täis tunne on subjektiivne, mis ei pruugi tähendada kõrgemat kehatemperatuuri. Inimene ise kogeb, et tal on pidevalt palav, nägu punetab ja hingeldus või südamekloppimine on kerge tulema. Yang-tüüpi ehk tuld-täis inimesed ei pruugi tunda kuuma sümptomeid ainult suvel – see võib ilmneda igal aastaajal. Liigne kuumus kehas võib tekkida liigsest soojendavast või ebapiisavast jahutavast toidust; suurest koormusest ja füüsiliselt tööst; ekstreemsest väliskeskkonnast (töötamine kõrge temperatuuriga ruumis) või häiretest siseorganites. Kuna toit võib olla ravim või mürk, tasub tuld-täis inimestel vältida toidus tuld ehk yangi kehasse juurdetoovat: punast liha, kana, alkoholi (eriti kanget), kohvi, sigarette. Loomsest sobib pigem neutraalse või jahutava iseloomuga toit: jogurt, kitsepiim, munad, osad mereaannid ning kindlasti jahutavad puu- ja köögiviljad.

PaprikahakkimineKala2

Toidu iseloom sõltub ka toiduvalmistamise viisist ja maitsestamisest: kuuma-sümptomitega inimene peaks hoiduma rasvas praetud toitudest. Grillimine ja küpsetamine on yang ehk tule-energia lisamine toidule – see ei muuda küll tooraine omadust, kuid hõlbustab selle seedimist. Suvel on see eriti oluline nende jaoks, kes on tuld-täis tüüpide vastandid – kipuvad külmetama või kannatavad liigse niiskuse kogunemise käes. Põrn – meie seedimise tuli – armastab sooja ja küpsetatud toitu! Temperatuurilt külma ja toore toidu vältimine aitab samuti seedimise tuld üleval hoida. Jahedama omadusega toorainet saab “soojemaks” muuta maitsetaimede või vürtsidega. “Pista valge kala kõhtu küüslauku, sibulat või rosmariinioks ning juba sellest piisab, et grillitud siiakalale tuld ehk yangi juurde anda,” kõlab suviti minu toiduvalmistamise moto. Juurviljade (vett täis ehk yin-tüüpi) ning ka muu toidu kerge grillimine hõlbustab samuti seedimist.

JuustKartul ja salat

Piimatooted – jogurtit, kohupiim, jäätis, värsked juustud, piim – on olemuselt pigem sisemust jahutava iseloomuga, sobides hästi Eestimaa suvesse. Nagu iga asjaga, tuleb ka piimatoodete tarbimisega jääda mõõdukuse piiridesse. See soovitus on eriti aktuaalne neile, kellel kipub niiskus kehasse kogunema, sest igasugune vedelik sisaldab yin-energiat. Minu õpetaja rääkis ikka, et nõrga seedimise tule ehk nõrga põrnaga yang’iga inimestel ei jõua põrn alati niiskust, mis toiduga kaasneb, ümber töödelda – see jääb kehasse, põhjustades kas kaalutõusu või siis niiskuse kogunemist, mis väljendub näiteks kroonilise nohu, lima või muu eritistena. Kasutan suvel juustusid pakkudes järgmist nippi: poole juustust serveerin värskelt, teise osa lasen ahjust või grillilt läbi. Kuumuse andmine ei muuda piimatoote jahedat iseloomu, kuid hõlbustab oluliselt põrna tööd – soe toit turgutab loiult töötavat seedimise tuld.

Suvisesse menüüsse sobivad hästi köögi- ja puuviljadest tomatid, kurgid, salatid, seller, arbuusid, baklažaanid, kartul, suvekõrvits, kapsad, porgandid, peet, kaalikas, maasikad, pirnid, sidrunid, vaarikad, mustikad ja sõstrad. Vürtsikad ja kuumad toidud – näiteks tsilline supp või -kaste – ajavad kergelt higistama ja see on suvel igati kohane, sest avab poorid ja võimaldab sisemisel soojusel välja pääseda. See on põhjuseks, miks kuumas kliimas süüakse palju teravat. Olen Eestis kohanud arusaama nagu tuleks teravat süüa talvel. See pole tervise huvides alati parim – terav avab poorid ja kui jääda külma kätte, pääseb see kehasse. Talvisel toidulaual on omal kohal eeskätt sisemust soojendavad, mitte teravad söögi ja joogid.

murumoos

Kuna Eestis ei möödu ükski suvi grillita, kuhu läheb enamasti liha või kala, olgu öeldud, et kala on loomalihaga võrreldes oluliselt jahedam ehk “yin’im”, liha aga “yang’im”. Lühidalt – mida valgem kala, seda vähem tuld, mida punasem, seda enam! Kuna kõik on suhteline, tuleb yin’ist ja yang’ist rääkides alati teada, mida kõrvutatakse: lambaliha on siiakalaga võrreldes piltlikult öeldes “tuli ise”, siiakala aga “yin’im”. Samas on kala “yang” omadustega nende jaoks, kes tarvitavad toiduks peamiselt köögi- ja teravilju, kuid lisavad aeg-ajalt tasakaaluks loomset. Kõik saab tähenduse kontekstis.

‹ Avalehele